Sala kulinarna i umiejętności życia codziennego

W sali gospodarstwa domowego i umiejętności życia codziennego pod okiem terapeuty podopieczni doskonalą umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.

Zajęcia kulinarne uczą samodzielnego, higienicznego przygotowania prostych posiłków, układania jadłospisów, nakrywania do stołu oraz dokonywania zakupów i wiele innych rzeczy, które przydają się w życiu codziennym. Realizowane to jest poprzez samodzielne przygotowanie śniadania i obiadu dla wszystkich podopiecznych oraz pieczenie ciast na różne uroczystości odbywające się w Ośrodku. Wspólne spożywanie posiłków w jadalni nie tylko jednoczy grupę, ale również ma za zadanie naukę podstawowych zasad zachowania się przy stole. 

W sali gospodarstwa domowego podopieczni nabywają wiedzę na temat tradycji świątecznych związanych z przygotowaniem posiłków oraz prowadzone są pogadanki na temat zdrowego trybu życia. Podopieczni mniej sprawni manualnie pod czujnym okiem terapeuty doskonalą umiejętność posługiwania się sprzętem gospodarstwa domowego.

Do zadań podopiecznych sali należy utrzymanie porządku i czystości w kuchni i jadalni.